77,3 procent af danskerne har en smartphone. Det er verdensrekord blandt alle verdens lande! Med disse smartphones bliver der taget rigtig mange fotos bare i Danmark og det giver brugeren mulighed for, billigt og nemt, at tage sine egne fotos. Følger kvaliteten så med og kan fotos taget med smartphone bruges professionelt? – I et vist omfang.
Læs mere om det herunder billedet og om fordele ved at bruge billeder af professionel kvalitet. Få et godt tip til når du skal tages fotos. Læs også om at sælge mere og få flere og mere loyale kunder, ved at bruge Emotionelle Kundetyper® målrettede fotos.
Er fotos taget med smartphone gode nok til at bruge professionelt?
Jeg får ofte det spørgsmål, om fotos taget med en smartphone, kan være gode nok til professionelt brug. Det korte svar er ja, det kan de godt. Det er muligt at tage hæderlige fotos med en smartphone. Det er den person der trykker på udløseren, der gør forskellen i forhold til kvaliteten i motiv, udsnit og hvor gennemtænkt optagelsen er.
Det handler også om hvad du skal bruge billederne til. Om det skal være “nogenlunde godt nok” eller om det skal være i en god, høj kvalitet. Det handler også om hvor seriøs og professionel du vil opfattes med dine virksomhedsfotos. Er du god til billedbehandling, kan korrigere lys og farver, ved nok om billedopløsning og skal det være “nogenlunde godt nok”, kan du komme et stykke, i forhold til at bruge smartphone optagelserne professionelt.
Helt godt bliver det dog alligevel ikke, selv med nok så god en billedbehandling og -justering og det er der flere grunde til. Det drejer sig om i forhold til:
1. Fotos generelle tekniske kvalitet
Du får med selv den bedste kamera-smartphone, ikke samme tekniske kvalitet som du opnår med professionelt kameraudstyr. Du får ikke samme skarphed og detaljer i optagelsen.
2. Lysudstyr
Du kan ikke udnytte professionelt flash lysudstyr til at lægge et flot lys på dit motiv. Lyssætning er meget afgørende i forhold til at få gode kvalitets fotos.
3. Farveprofil
Du kan på en smartphone sjældent vælge hvilken farveprofil dine optagelser skal tages med. Det kan du på professionelt udstyr. Valg af farveprofil er vigtigt i forhold til hvor god din optagelse bliver i forhold til at vise farver og lave farveovergange korrekt.
4. Opløsning
Skal du bruge dine billeder i stor størrelse, kan du sjældent bruge smartphone optagelser, fordi den tekniske kvalitet er for dårlig. Det viser sig tydeligt, når billederne bliver sat op i størrelse. Der kræves højere opløsning når dit billede skal bruges til tryk fremfor på en skærm.
5. Stabilisering
Stabilisatoren i smartphones er oftest af meget ringere kvalitet, end i professionelt kameraudstyr og smartphones er generelt mere vanskelig at holde stille, end et kamera. Det medfører større rystelser i optagelserne, og sløring og større uskarphed kan derved ikke undgås.
6. Komprimeringskvalitet
Komprimeringskvaliteten og valg af forskellige former for komprimeringsindstillinger er væsentligt ringere på smartphones end på professionelt udstyr. Derved kan teknisk dårligere optagelser ikke undgås.
7. Objektivkvalitet
Der er stor forskel på den tekniske kvalitet et dyrt professionelt objektiv og et billigt smartphone objektiv kan frembringe. Især i de mørke områder i billeder, har smartphones optagelser store mangler. Professionelle objektiver er af glas og smartphones objektiver er oftest af plastik.
8. Afstandssløring
Blændeåbningen på en smartphone, modsat professionelt udstyr, er på de fleste smartphones, ikke stor nok til lave en god afstandssløring (dybdeskarphed) hvor hovedmotivet træder tydeligt frem og forgrund/baggrund er utydelig. Derudover er det udfordrende at styre det præcist på en smartphone.
9. Fjernbetjening
Du kan med professionelt udstyr trådløst fjernbetjene dit kamera fra fx en smartphone eller tablet. Derved kan du fx tage billedet, altså “trykke på udløseren” og stille skarpt, uden at kameraet bevæger sig. Det gør at du undgår rystede optagelser. Du kan også ændre på kameraindstillingerne med den trådløse fjernbetjening. Alt dette er ikke muligt med din smartphone.
Tip! Sæt kameraet til ved optagelsen at gemme fotooptagelserne i formatet RAW. Derved undgår du at kvaliteten forringes og sikrer dig maksimale muligheder for efterfølgende at billedbehandle dine billeder. Nogle smartphones kan også gemme i dette format.
Brug målrettede fotos og sælg mere
Et andet punkt hvor dine fotos for alvor kan skille sig ud, er ved at bruge kundetype målrettede optagelser. Det er optagelser hvor der er taget højde for hvordan lige præcis din kundetype synes billeder skal se ud og hvilket signaler de godt kan lide de sender, for at de får lyst til at købe. Når først du kender din kundetype, og tager dine fotos som de gerne vil have dem, vil du opleve at du sælger mere og får flere og mere loyale kunder. Læs mere her.
Fotos af høj professionel kvalitet
Vil du være sikker på at få professionelle fotos af høj visuel og teknisk kvalitet, og du vil være sikker på at dine billeder vil fremstå seriøse og professionelle, er der behov for ekspertviden om, hvordan lyset præcist skal lægges og brug af kameraudstyr af høj kvalitet.
Skal resultatet helt op og ringe på højst mulige niveau, skal billederne billedbehandles og justeres efter optagelsen, af en ekspert. Det kræver stor faglig viden, at justere korrekt til skærm og tryk.
Ovenstående ord vil de færreste betvivle. For at det hele ikke blot er ord, er herunder konkrete eksempler, hvad du kan opnå med professionelt udstyr og omtanke hos fotografen. Samtlige billeder er billedbehandlet for at få dem til at fremstå bedst muligt.
Eksempler på fotos taget med et professionelt kamera
Procesfoto | Fagligt korrekt åbning af østers til brug i faget Gastronoms bog: Gastronom. Motivet er lyst godt op og taget med professionelt kamera og kvalitetslinse, hvorved alle detaljer kan ses, og derved gøre det så nemt som muligt for brugeren, at lære teknikken.
Fagfoto | Forsidebillede på Gastronomfagets fagbog, Gastronom. Lyset er lagt, så det sammen med spejlingen i underlaget, giver et indtryk af stolthed over gastronomfaget, som var det en præmie i spotlys.
Fagfoto | Forsidebillede på Tjenerfagets fagbog, Vinbogen. Kvalitets årgangsvin med proptrækker. Lyset er lagt på en bestemt måde, hvorved der kommer spil af metallet i proptrækkeren og flaskens form tydeligt vises.
Fagfoto til brug i frisørfagbog. Fotoet viser eleven hvordan bøjelige papillotter skal sættes fagligt korrekt. Billedet er taget tæt på og med et spredt lys, hvorved alle detaljer tydeligt ses.
Forsidefoto | Det gode øl – Craftøl i fagligt korrekte craftølglas. Billedet er taget i et udendørs restaurantlignende miljø med et blødt lys og med dybdesløring. Derved vises øl og glas bedst muligt og mest indbydende.
Produktfoto | NBA trading produkter vises frem på deres hjemmeside.
Fotosammenkopi | Forsidefotoet til bogen Økonomi for serviceøkonomer. Billedet er sammensat af 5 forskellige billeder, for at give et præcis indtryk af bogens indhold.
Rengøring – serviceassistent, forsidefoto til undervisningsbog om rengøring. Billedet er taget oppefra for at eleven kan få et indtryk af hvad de møder og for at undgå at billedet fremstår som et produktfoto.
Eksempler på portrætfotos
Portræt | Ulrik Hasselstrøm – Svendborg Kommunes IT-chef.
Portræt | Marianne Wedderkopp, Teknisk chef – Svendborg Kommune.
Portrætsituationsfoto | Søren Bach-Hansen – Svendborg Kommunes Erhvervschef.
Sælg mere med kvalitets fotos
Du kan med kameraet i mobilen, forhåndeværende lys, viden om lysopsætning og kamerateknik, tage “nogenlunde gode nok” billeder. Hvis du gerne vil undgå at fremstå amatørisk, skal du have billeder af høj kvalitet og fotografen skal have udstyret i orden. Udover flair for at tage billeder af høj kvalitet, skal der bruges professionelt kamera- og lysudstyr kombineret med ekspertviden om hvordan udstyret og lys bruges og udnyttes optimalt. Teknikken skal ligge på rygraden, så fokus udelukkende er på motivet.
Det helt store tekniske forskel, mellem en smartphone og professionelt udstyr er – i samspil – objektivet og billedsensoren. Objektiver og billedsensorer af høj kvalitet, giver væsentligt større skarphed, mange flere detaljer og mindre eller ingen støj i billederne.
Portrætsituationsfoto | Safetygroup
Portrætsituationsfoto | Anstina Krogh – Svendborg Kommunes Borgerrådgiver
Præsentationsfoto | Svendborg Senior Idræt
Sikrer dig med gennemtænkte billeder i høj kvalitet
Ved at bruge gennemtænkte målrettede billeder af høj kvalitet, viser du at din virksomhed er seriøs og har gode professionelle kvalitetsprodukter. Det stimulerer dine kunder til at købe dine produkter. Tilfredshed med dine produkter, får kunderne til at vende tilbage og anbefale dig til andre.
Få mere gratis viden i disse blogindlæg
Bogudgivelse guide | Brug disse 20 funktioner og spar tid
Bogudgivelse guide | Når du skal lave en bog eller en anden udgivelse, er der 20 funktioner du kan bruge for at spare tid, undgå fejl og dermed gøre det nemt for dig selv. Med lidt viden – som du får kendskab til herunder – og et minimalt tidsforbrug på at udføre det, kan du…
VM Cross Triatlon | Svendborg var vært bag det store arrangement
VM Cross Triatlon | Svendborg – Her kan du se en masse billeder fra arrangmentet, der blev perfekt afviklet og Svendborg fik vist sig fra sin skønneste side. Vejret var perfekt, med sol uden det blev for varmt, med en svag brise. De eneste der kom i “modvind” var svømmerne, da de var på udvejen…
Ikoner | 150 ikoner til Psykiatrien I Region Syddanmark
Grapida har hjulpet Psykiatrien i Region Syddanmark med at lave mere end 150 kvalitets ikoner til deres intranet. Ikoner er en stor hjælp for brugeren til hurtigt at afkode hvad det enkelte område på fx et intranet drejer sig om. Som et billede siger de mere end 1.000 ord. På samme måde er det nemmere…
Bliv klogere på markedsføring og grafisk fremstilling
Gå ikke glip af mere gratis viden om visuel kommunikation og grafisk materiale fremstilling
Få tips og tricks med viden om visuel kommunikation
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og gå ikke glip af at få at vide, når der er flere gratis tips og tricks med viden om visuel kommunikation. Bliv også klogere på grafisk materiale-, fotos – og markedsførings fremstilling.
Du kan ALTID melde fra igen.