Spring til indhold

Fotos taget med smartphone, kan de bruges professionelt?

77,3 procent af danskerne har en smartphone. Det er verdensrekord blandt alle verdens lande! Med disse smartphones bliver der taget rigtig mange fotos bare i Danmark og det giver brugeren mulighed for, billigt og nemt, at tage sine egne fotos. Følger kvaliteten så med og kan fotos taget med smartphone bruges professionelt? – I et vist omfang.

Læs mere om det herunder billedet og om fordele ved at bruge billeder af professionel kvalitet. Få et godt tip til når du skal tages fotos. Læs også om at sælge mere og få flere og mere loyale kunder, ved at bruge Emotionelle Kundetyper® målrettede fotos.

Fotos taget med smartphone, kan de bruges professionelt? – På billedet bruges en smartphone til at fjernbetjene professionelt kameraudstyr.

Er fotos taget med smartphone gode nok til at bruge professionelt?

Jeg får ofte det spørgsmål, om fotos taget med en smartphone, kan være gode nok til professionelt brug. Det korte svar er ja, det kan de godt. Det er muligt at tage hæderlige fotos med en smartphone. Det er den person der trykker på udløseren, der gør forskellen i forhold til kvaliteten i motiv, udsnit og hvor gennemtænkt optagelsen er.

Det handler også om hvad du skal bruge billederne til. Om det skal være “nogenlunde godt nok” eller om det skal være i en god, høj kvalitet. Det handler også om hvor seriøs og professionel du vil opfattes med dine virksomhedsfotos. Er du god til billedbehandling, kan korrigere lys og farver, ved nok om billedopløsning og skal det være “nogenlunde godt nok”, kan du komme et stykke, i forhold til at bruge smartphone optagelserne professionelt.

Helt godt bliver det dog alligevel ikke, selv med nok så god en billedbehandling og -justering og det er der flere grunde til. Det drejer sig om i forhold til:


Fotos – Teknisk billedkvalitet   1. Fotos generelle tekniske kvalitet

Du får med selv den bedste kamera-smartphone, ikke samme tekniske kvalitet som du opnår med professionelt kameraudstyr. Du får ikke samme skarphed og detaljer i optagelsen.


Fotos – smartphone lysudstyr   2. Lysudstyr

Du kan ikke udnytte professionelt flash lysudstyr til at lægge et flot lys på dit motiv. Lyssætning er meget afgørende i forhold til at få gode kvalitets fotos.


Fotos – smartphone farveprofil   3. Farveprofil

Du kan på en smartphone sjældent vælge hvilken farveprofil dine optagelser skal tages med. Det kan du på professionelt udstyr. Valg af farveprofil er vigtigt i forhold til hvor god din optagelse bliver i forhold til at vise farver og lave farveovergange korrekt.


Fotos – Smartphone - opløsning   4. Opløsning

Skal du bruge dine billeder i stor størrelse, kan du sjældent bruge smartphone optagelser, fordi den tekniske kvalitet er for dårlig. Det viser sig tydeligt, når billederne bliver sat op i størrelse. Der kræves højere opløsning når dit billede skal bruges til tryk fremfor på en skærm.


Fotos – Smartphone - stabilisering   5. Stabilisering

Stabilisatoren i smartphones er oftest af meget ringere kvalitet, end i professionelt kameraudstyr og smartphones er generelt mere vanskelig at holde stille, end et kamera. Det medfører større rystelser i optagelserne, og sløring og større uskarphed kan derved ikke undgås.


Fotos – Smartphone - komprimeringskvalitet   6. Komprimeringskvalitet

Komprimeringskvaliteten og valg af forskellige former for komprimeringsindstillinger er væsentligt ringere på smartphones end på professionelt udstyr. Derved kan teknisk dårligere optagelser ikke undgås.


Fotos – Smartphone - objektivkvalitet   7. Objektivkvalitet

Der er stor forskel på den tekniske kvalitet et dyrt professionelt objektiv og et billigt smartphone objektiv kan frembringe. Især i de mørke områder i billeder, har smartphones optagelser store mangler. Professionelle objektiver er af glas og smartphones objektiver er oftest af plastik.


   8. Afstandssløring

Blændeåbningen på en smartphone, modsat professionelt udstyr, er på de fleste smartphones, ikke stor nok til lave en god afstandssløring (dybdeskarphed) hvor hovedmotivet træder tydeligt frem og forgrund/baggrund er utydelig. Derudover er det udfordrende at styre det præcist på en smartphone.


   9. Fjernbetjening

Du kan med professionelt udstyr trådløst fjernbetjene dit kamera fra fx en smartphone eller tablet. Derved kan du fx tage billedet, altså “trykke på udløseren” og stille skarpt, uden at kameraet bevæger sig. Det gør at du undgår rystede optagelser. Du kan også ændre på kameraindstillingerne med den trådløse fjernbetjening. Alt dette er ikke muligt med din smartphone.


tip-ikon-grapida

Tip! Sæt kameraet til ved optagelsen at gemme fotooptagelserne i formatet RAW. Derved undgår du at kvaliteten forringes og sikrer dig maksimale muligheder for efterfølgende at billedbehandle dine billeder. Nogle smartphones kan også gemme i dette format.


Brug målrettede fotos og sælg mere

Et andet punkt hvor dine fotos for alvor kan skille sig ud, er ved at bruge kundetype målrettede optagelser. Det er optagelser hvor der er taget højde for hvordan lige præcis din kundetype synes billeder skal se ud og hvilket signaler de godt kan lide de sender, for at de får lyst til at købe. Når først du kender din kundetype, og tager dine fotos som de gerne vil have dem, vil du opleve at du sælger mere og får flere og mere loyale kunder. Læs mere her.

Fotos af høj professionel kvalitet

Vil du være sikker på at få professionelle fotos af høj visuel og teknisk kvalitet, og du vil være sikker på at dine billeder vil fremstå seriøse og professionelle, er der behov for ekspertviden om, hvordan lyset præcist skal lægges og brug af kameraudstyr af høj kvalitet.

Skal resultatet helt op og ringe på højst mulige niveau, skal billederne billedbehandles og justeres efter optagelsen, af en ekspert. Det kræver stor faglig viden, at justere korrekt til skærm og tryk.

Ovenstående ord vil de færreste betvivle. For at det hele ikke blot er ord, er herunder konkrete eksempler, hvad du kan opnå med professionelt udstyr og omtanke hos fotografen. Samtlige billeder er billedbehandlet for at få dem til at fremstå bedst muligt.

Eksempler på fotos taget med et professionelt kamera

Fotos | Gastronom

Procesfoto | Fagligt korrekt åbning af østers til brug i faget Gastronoms bog: Gastronom. Motivet er lyst godt op og taget med professionelt kamera og kvalitetslinse, hvorved alle detaljer kan ses, og derved gøre det så nemt som muligt for brugeren, at lære teknikken.

Fagfoto | Forsidebillede på Gastronomfagets fagbog, Gastronom. Lyset er lagt, så det sammen med spejlingen i underlaget, giver et indtryk af stolthed over gastronomfaget, som var det en præmie i spotlys.

VINBOGEN - Design og sats: Omslag og indhold, forsidefoto.

Fagfoto | Forsidebillede på Tjenerfagets fagbog, Vinbogen. Kvalitets årgangsvin med proptrækker. Lyset er lagt på en bestemt måde, hvorved der kommer spil af metallet i proptrækkeren og flaskens form tydeligt vises.

Fagfoto til brug i frisørfagbog. Fotoet viser eleven hvordan bøjelige papillotter skal sættes fagligt korrekt. Billedet er taget tæt på og med et spredt lys, hvorved alle detaljer tydeligt ses.

Det gode øl 5 udgave

Forsidefoto | Det gode øl – Craftøl i fagligt korrekte craftølglas. Billedet er taget i et udendørs restaurantlignende miljø med et blødt lys og med dybdesløring. Derved vises øl og glas bedst muligt og mest indbydende.

fotos – produktfoto NBA trading

Produktfoto | NBA trading produkter vises frem på deres hjemmeside.

Sammenkopi af fem fotos.

Fotosammenkopi | Forsidefotoet til bogen Økonomi for serviceøkonomer. Billedet er sammensat af 5 forskellige billeder, for at give et præcis indtryk af bogens indhold.

Rengøring – serviceassistent, forsidefoto

Rengøring – serviceassistent, forsidefoto til undervisningsbog om rengøring. Billedet er taget oppefra for at eleven kan få et indtryk af hvad de møder og for at undgå at billedet fremstår som et produktfoto.


Eksempler på portrætfotos

Portræt | Ulrik Hasselstrøm – Svendborg Kommunes IT-chef.

Portræt | Marianne Wedderkopp, Teknisk chef  – Svendborg Kommune.

Fotos – Svendborg Kommunes Erhvervschef

Portrætsituationsfoto | Søren Bach-Hansen – Svendborg Kommunes Erhvervschef.


Sælg mere med kvalitets fotos

Du kan med kameraet i mobilen, forhåndeværende lys, viden om lysopsætning og kamerateknik, tage “nogenlunde gode nok” billeder. Hvis du gerne vil undgå at fremstå amatørisk, skal du have billeder af høj kvalitet og fotografen skal have udstyret i orden. Udover flair for at tage billeder af høj kvalitet, skal der bruges professionelt kamera- og lysudstyr kombineret med ekspertviden om hvordan udstyret og lys bruges og udnyttes optimalt. Teknikken skal ligge på rygraden, så fokus udelukkende er på motivet.

Det helt store tekniske forskel, mellem en smartphone og professionelt udstyr er – i samspil – objektivet og billedsensoren. Objektiver og billedsensorer af høj kvalitet, giver væsentligt større skarphed, mange flere detaljer og mindre eller ingen støj i billederne.

Portrætsituationsfoto | Safetygroup

Portrætsituationsfoto | Anstina Krogh – Svendborg Kommunes Borgerrådgiver

Præsentationsfoto | Svendborg Senior Idræt


Sikrer dig med gennemtænkte billeder i høj kvalitet

Ved at bruge gennemtænkte målrettede billeder af høj kvalitet, viser du at din virksomhed er seriøs og har gode professionelle kvalitetsprodukter. Det stimulerer dine kunder til at købe dine produkter. Tilfredshed med dine produkter, får kunderne til at vende tilbage og anbefale dig til andre.

Få mere gratis viden i disse blogindlæg

Grafisk produktionsforståelse sikrer dig sådan mod fejl

Grafisk produktionsforståelse er et udtryk der er meget brugt i den grafiske branche. Det handler om at have den fornødne tekniske viden om grafisk produktion, til at producere sikkert, og derved have styr på det tekniske i grafisk produktion. Grafisk produktionsforståelse gør, at du er tryg ved at lave grafisk materiale og bedst muligt sikret…

Læs mere >>

5 vigtige valg ved frisørfotooptagelse til fagbog

Frisørfotooptagelse til frisøruddannelsesbog taget “on location” på SDE (Syddansk Erhvervsskole), frisørskolen i Odense. I den forbindelse blev der lavet nogle valg, så resultatet ville blive så optimale som muligt, så eleverne bedst muligt kan afkode, hvad teknikkerne er. Inden optagelserne blev det valgt at få undervisere fra frisørskoler til at lave opstillingerne, så fagligheden var…

Læs mere >>

Pdf tjek/korrektion – sådan gør du det sikkert og automatisk

Automatisk pdf-tjek og -korrektion | Du sparer tid og penge i den daglige produktion og med en sikker metode, får du korrekte pdf-filer, via automatisk preflight af pdf-filer, med softwaren Enfocus PitStop Server. Pdf guide: 1. Læg din pdf-fil i en mappe. 2. Hent den færdige tryk-klare pdf-fil i en anden mappe. Enfocus PitStop Server,…

Læs mere >>

Bliv klogere på markedsføring og grafisk fremstilling

Gå ikke glip af mere gratis viden om visuel kommunikation og grafisk materiale fremstilling

Få tips og tricks med viden om visuel kommunikation

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og gå ikke glip af at få at vide, når der er flere gratis tips og tricks med viden om visuel kommunikation. Bliv også klogere på grafisk materiale-, fotos – og markedsførings fremstilling.

Du kan ALTID melde fra igen.


Del indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leder du efter hjælp til din ebog?

Få gratis ebog af en af dine udgivelser, som du kan tjene penge på.

Få hjælp til hvordan du selv kan lave ebogen eller få den lavet ud fra pdf-, Word- og InDesign filer for 399,- kr. (ex moms).

Du kan også få den GRATIS

Få mere at vide, ved at klikke på dette link:
Ebog guide: sådan laver du nemt en ebog

TILBUD: Få din egen
GRATIS kvalitets grafik

Vil du have fremstillet din helt egen kvalitets grafik til tryk og skærm, og få et stk. hvert halve år, ganske GRATIS ?

Såsom fx:
✓ikoner, ✓informationsgrafik eller ✓oversigtskort?


Få mere at vide om at få dit eget GRATIS kvalitets grafik og hvilke muligheder der er, ved at klikke på dette link:
grapida.dk/grafik/