Spring til indhold

E-bog guide: sådan laver du nemt og sikkert en e-bog

  • af

E-bog på en nem og sikker måde

Får du af og til lavet en publikation, eksempelvis en bog, et katalog, et magasin eller en brochure? Måske du selv har lavet en publikation? Og kunne du eksempelvis tænke dig at give eller sælge en e-bog af publikationen til en kunde, eller lave en e-bog for en kunde? Læs her om, hvor nemt og sikkert det er at lave en:

E-bog, eller en digital-bog er som oftest en digital udgave af en almindelig papirbog eller anden trykt publikation. Det er typisk en interaktiv pdf (hent her) eller en pdf, konverteret til en hjemmeside (klik her). Laver du materialet til din trykte publikation rigtigt fra starten af, er det:

  1. for det første nemt at lave ebog’en efterfølgende, men også nemt og sikkert derefter…
  2. at lave en ny udgave af e-bog’en, efter eksempelvis rettelser.

Ved at gøre tingene rigtigt fra start af, er det minimalt af ekstra tid det tager, i forbindelse med at lave publikationen, at gøre klar til at lave en e-bog. Derved sparer du tid, fremfor at lave alle de interaktive ting manuelt i selve pdf’en.

Hvis du laver de interaktive funktioner manuelt i pdf’en er du nødt til at lave alle funktionerne om igen, for hver gang der er rettelser i publikationen. Det tager lang tid at lave og du risikerer nemt at lave fejl og glemme noget. Alt det undgår du ved at lave din e-bog på den rigtige og tilmed nemme og sikre måde. Det kan du læse mere om, lige herunder afstemningen.

Hvis dit udgangspunkt er en pdf-fil du skal have lavet til en e-bog, er der hjælp at hente længere nede i indlægget.


Afstemning om hvilket fil-format du søger oplysninger om: Hvilket fil-format skal din e-bog laves ud fra?

E-bog på den nemme og sikre måde, kort fortalt

1. Sæt din publikation i InDesign og brug InDesigns automatiske funktioner til at lave de interaktive funktioner med. På samme måde kan du tilføje de funktioner der gør din publikation tilgængelig/webtilgængelig.

2. Eksporter din publikation fra InDesign og din e-bog er færdig.

Fokus er på det tekniske i nedenstående og tager udgangspunkt i sætning af bogen i Adobe Indesign. Det kan lyde udfordrende, men jeg kan berolige dig med, at det er nemmere end det lyder. Alle kan lære det, evt. via denne mulighed for hjælp.

VIGTIGT : Læs om kritisk og afgørende lovændring ved fremstilling af e-bøger her >
OBS: Vigtigt at være opmærksom på allerede i dag: Der kommer nye Tilgængelighedskrav fra 2025

Fra 2025 er der lovkrav om at bl.a. e-bøger, både i pdf- og e-pub formater, skal være tilgængelige for handicappede. Det kan fx være svagtseende eller blinde der via tekniske hjælpemidler skal kunne få læst indholdet op. Det stiller nogle større tekniske krav til opbygningen af e-bøger til den tid. Grunden til at det allerede er vigtigt at være opmærksom nu på er at loven lægger op til at også udgivelser fra før 2025, kan komme til også at skulle leve op til disse krav.

Det er lidt løst beskrevet hvilke udgivelser der eventuelt bliver omfattet af det. Det kan være, at der vil blive taget hensyn til om det bliver for omkostningsdyrt med udgivelser bagudrettet.

Vil du dog være på den sikre side, vil jeg anbefale at du allerede nu, sørger for at gøre dine e-bøger tilgængelige. På den måde risikerer du ikke at skulle lave mange udgivelser om og du er sikker på ikke at få påtaler og bøder.

E-bog - opsætning i Indesign. Med bookmarks-, hyperlink- og book-vinduer.
E-bog – opsætning i InDesign. Med bookmarks-, hyperlink- og book-vinduer.

Få en gratis ebog, af en af dine udgivelser | tjen penge på ebogen eller skab glæde ved at give den som kundegave.  Læs også: Disse 11 fordele får du med en ebog


Brug InDesigns muligheder for at lave din e-bog hurtigt ved at:

  • Søge efter hyperlink og nemt konverterer dem til klikbare links i din e-bog.
  • Oprette klikbare stikord, ved at markere de ord der skal være stikord, og derefter generer hele stikordsregistret automatisk.
  • Genererer ikke bare en klikbar indholdsfortegnelse, men lav samtidig med en klikbar bookmarks-indholdsfortegnelse. Det kan du gøre ved at oprette overskriftformats niveauer (paragraph styles) og derefter generer begge indholdsfortegnelser samtidig.
  • I forhold til tilgængelighedskrav, er det en god ide fra start af, at mærke indholdet i din InDesign opsætning op, til brug i din e-bog.

Når alt er sat, inkl. eventuelle videoer og lyde, og bogen/udgivelsen er sat rigtigt, kan du nemt lave en fuldstændig færdig pdf- og/eller epub e-bog med forside. Det kan du gøre ved blot at eksportere den direkte fra InDesign. Er der senere rettelser i din publikation, kan du lave rettelserne i InDesign, og derefter hurtigt lave en ny e-bog.

Det var en kort gennemgang af hvordan du kan lave en e-bog ved hjælp af Adobe InDesign. Jeg er ved at udvikle step-til-step guider til at lave en e-bog af din udgivelse. Du kan herunder skrive dig op til at få besked når de er klar.

Længere nede i indlægget er der også viden om hvordan du undgår usikkerhed, frustrationer og fejl når du skal lave en e-bog af din udgivelse.

Skærmbillede af pdf e-bog vist i Adobe Acrobat. Med klikbar bookmarks-indholdsfortegnelse i venstre side.
Skærmbillede af pdf e-bog vist i Adobe Acrobat. Med klikbar bookmarks-indholdsfortegnelse i venstre side, som gør det nemt for brugeren at navigere rundt i e-bogen.

Afstemning: Kunne du tænke dig en trin-for-trin guide og mailsupport til hvordan du laver en e-bog?

Step-til-step guider til at lave en e-bog er under udvikling

Få besked når step-til-step guider til at lave en e-bog er klar til dig.

Du skal blot indtaste din e-mail adresse i det første felt og meget gerne ville slags guide du gerne vil have i det andet felt.

Skriv venligst i feltet herover hvilken slags guide du ønsker dig: Fx fra InDesign til pdf/epub.

 


Er du fortsat i tvivl om hvordan du skal lave en e-bog?

Få at vide, hvordan du kan sikre dig mod fejl, når du fremstiller eller planlægger grafisk materiale til dig selv eller andre. Få fx hjælp på mail og/eller telefon til at lave en e-bog. Du kan få mere at vide her, hvordan du undgår fejl.
Bliv sikret mod fejl med Grafisk Brandslukning™. Føl dig tryg med det samme. Ring til 44 102 112.

Sådan får du en færdig e-bog af din udgivelse og undgår usikkerhed, frustrationer og tekniske fejl

Læser du dette indlæg enten fordi:

  1. du allerede har lavet din udgivelse i fx Word og skal selv lave en e-bog, eller …
  2. du har en pdf-fil du selv vil lave til en e-bog, eller …
  3. du har en InDesign-fil, du selv vil lave til en e-bog?
Svarede du ja til en af ovenstående tre muligheder? – Klik her og få mere at vide.

Du vil gerne lave en e-bog ud fra dit materiale.

Du søger derfor viden om hvordan du laver din Word-, pdf- eller InDesign-fil om til en e-bog. Du begynder måske at opdage at det kan tage rigtig lang tid at finde ud hvordan du gør det. Dernæst kan det være svært at overskue at lave den, fordi det bliver for teknisk. I virkeligheden vil du bare have den lavet hurtigt, så du kan give den som gave eller sælge den.

Har du overvejet om det bedre kan svare sig for dig at få en professionel til at spare dig for alle problemerne og utrygheden?

Tilbud: Spar tid og undgå fejl og problemer

Du kan spare rigtig meget tid og frustrationer og undgå at lave fejl, ved at lade en professionel sørge for det.
Gør det derfor i stedet for nemt for dig selv:
Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig med at lave en færdig e-bog af en udgivelse du selv har fremstillet eller fået fremstillet. Send blot dit materiale til mig. Så laver jeg din e-bog til dig.

Følgende formater kan bruges som udgangspunkt: PDF, Word og InDesign.

Formater du kan få leveret i: PDF e-bog og EPUB e-bog

Pris: 399,- kr. ex moms.

Kontakt mig, Stig Bing på telefon 44 102 112 eller skriv til kontakt@grapida.dk og få mere at vide om at få en e-bog af din udgivelse. Du kan også booke en tid.

Vil du have en GRATIS e-bog af din udgivelse?

Du kan få en gratis e-bog ved blot at lade mig opsætte og fremstille din udgivelse. Det følger altid en PDF e-bog og/eller en EPUB e-bog med når jeg fremstiller bøger og publikationer.

Dim gratis e-bog vil selvfølgelig leve op til de kommende lovkrav om at være tilgængelige for fx svagtseende.


Katalog | Et katalog er en effektiv måde at vise og fortæller om en virksomheds effektivitet, resultater og succes.  Se også DanPilots e-bog:   Katalog | Sådan viser DanPilot de tager ansvar og skaber sikkerhed


 

Sådan gør du når din e-bog skal konverteres til en bladre-pdf/hjemmeside

Det kan  være udfordrende for nogle web-systemer, når pdf’en konverteres til at blive vist på på en hjemmeside.

Ofte kan det give udfordringer hvis vektor-grafik optræder i pdf’en  og pdf’en er lavet med flere lag. Grafikken kan blive vist forkert med forkerte fonte og farver og kan i værste fald ikke blive vist. Begge dele kan der også nemt gøres noget ved. Løsningen er at lave vektor-grafik om til bitmap-grafik og lave kun et lag i pdf’en.

Du kan vælge at lave al vektorgrafik om til bitmap manuelt. Men hvis du også skal bruge materialet til tryk, kan jeg kun anbefale dig at du laver det hele som vektorgrafik og i flere lag. Løsningen er at opsætte et automatisk pdf-workflow via Enfocus Pitstop Server. Læs mere om det her: Pdf tjek/korrektion | sådan gør du det sikkert og automatisk

Når det er sat rigtigt op kører det sikkert og helt af sig selv. Du skal blot lægge din pdf i en stifinder-mappe. Kort efter kan du hente din genereret pdf ud af en anden mappe, hvor vektorgrafikken er konverteret til bitmap og der er kun et lag i pdf’en – samtidig med at al tekst bibeholdes som tekst.

E-bog - Pdf konverteret til hjemmeside. Også kendt som en bladre-pdf. Med klikbar indholdsfortegnelse, her på venstresiden. Og med klikbare hyperlinks i boksen.
E-bog – Pdf konverteret til hjemmeside. Også kendt som en bladre-pdf. Med klikbar indholdsfortegnelse, her på venstresiden. Og med klikbare hyperlinks i boksen.

 Freelance grafiker | Stil krav til din freelance grafiker og få eksklusive produkter til tiden.  Læs også: Freelance grafiker | Sådan sikrer du dig at din grafiker er god


Få mere gratis viden i disse blogindlæg

Logo lavet professionelt og i god kvalitet – sådan gør du

Skal du lave et logo professionelt og i en god kvalitet og vil du gerne lave det, så du er sikker på at dit trykkeri er tilfreds? Så er du kommet til det rette sted. Her finder du alle informationer og al den hjælp du har brug for, når du skal lave et professionelt logo:…

Læs mere >>

5 vigtige valg ved frisørfotooptagelse til fagbog

Frisørfotooptagelse til frisøruddannelsesbog taget “on location” på SDE (Syddansk Erhvervsskole), frisørskolen i Odense. I den forbindelse blev der lavet nogle valg, så resultatet ville blive så optimale som muligt, så eleverne bedst muligt kan afkode, hvad teknikkerne er. Inden optagelserne blev det valgt at få undervisere fra frisørskoler til at lave opstillingerne, så fagligheden var…

Læs mere >>

Univers – Lær alt om universet i: Det levende univers

Univers – Lær alt om universet Det levende univers er en engageret og letforståelig introduktion til universet, skrevet med de fysisk-astronomiske briller på. Forfatterne Helle og Henrik Stub fortæller om stjerner og planeter; galakser og kvasarer; stjernefødsel og stjernedød; de fysiske love og spekulationerne, også sat ind i et historisk perspektiv. Desuden beskrives astronomernes målemetoder. Se…

Læs mere >>

Bliv klogere på markedsføring og grafisk fremstilling

Gå ikke glip af mere gratis viden om visuel kommunikation og grafisk materiale fremstilling

Få tips og tricks med viden om visuel kommunikation

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og gå ikke glip af at få at vide, når der er flere gratis tips og tricks med viden om visuel kommunikation. Bliv også klogere på grafisk materiale-, fotos – og markedsførings fremstilling.

Du kan ALTID melde fra igen.


Del indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En ny award til Grapida

Læs også vigtig information, om denne hjemmeside, nederst i pop-up’en, INDEN du klikker denne pop-up væk!

Som indehaver af Grapida, er jeg meget stolt over at kunne informere om, at i EU Business News femte årlige Scandinavian Business Awards 2024, er Grapida blevet tildelt award’en:

Best Graphic Design & Marketing Company 2024 — Funen


Derudover blev Grapida i 2021, ligeledes af EU Business Awards, tildelt award’en Best Graphic Design & Content Marketing Agency 2021.


 

Vigtig information om denne hjemmeside 

Samtidig med, kan jeg også informere om, at Grapida har indstillet sine produktionsaktiviteter på ubestemt tid.
Jeg vil gerne takke alle, som har vist mig den ære og tillid, at lade mig hjælpe jer med små som store grafisk design, foto- og marketingsprojekter.
Grapida hjemmesiden vil ikke blive yderligere udviklet, men blot bestå i et stykke tid, hvor alle i den tid derfor kan hente og få gratis viden og tips.

Venlig hilsen Stig Bing, Grapida

kontakt@grapida.dk | Tlf. 44 102 112