Telefon 30 27 64 44 | Mail: kontakt@grapida.dk 

E-bog guide: sådan laver du nemt og sikkert en e-bog

E-bog guide: Publikation sat i InDesign og generet som e-bog med en sikker metode. ©Grapida v/Stig Bing


E-bog på en nem og sikker måde

Får du af og til lavet en publikation, eksempelvis en bog, et katalog, et magasin eller en brochure? Måske du selv har lavet en publikation? Og kunne du eksempelvis tænke dig at give eller sælge en e-bog af publikationen til en kunde, eller lave en e-bog for en kunde? Læs her om, hvor nemt og sikkert det er at lave en:

E-bog, eller en digital-bog er som oftest en digital udgave af en almindelig papirbog eller anden trykt publikation. Det er typisk en interaktiv pdf (hent her) eller en pdf, konverteret til en hjemmeside (klik her). Producerer du materialet til din trykte publikation rigtigt fra starten af, er det:

  1. for det første nemt at lave ebog’en efterfølgende, men også nemt og sikkert derefter…
  2. at lave en ny udgave af e-bog’en, efter eksempelvis rettelser.

Ved at gøre tingene rigtigt fra start af, er det minimalt af ekstra tid det tager, i forbindelse med sætningen af publikationen, at gøre klar til at lave en e-bog. Derved sparer du tid, fremfor at lave alle de interaktive ting manuelt i selve pdf’en.

Hvis du laver de interaktive funktioner manuelt i pdf’en er du nødt til at lave alle funktionerne om igen, for hver gang der er rettelser i publikationen. Det tager lang tid at lave og du risikerer nemt at lave fejl og glemme noget. Alt det undgår du ved at lave din e-bog på den rigtige og tilmed nemme og sikre måde. Det kan du læse mere om, lige herunder.


E-bog på den nemme og sikre måde, kort fortalt

1: Sæt din publikation i InDesign og brug InDesigns automatiske funktioner.
2: Eksporter din publikation fra InDesign og din e-bog er færdig.


Fokus er på det tekniske i nedenstående og tager udgangspunkt i sætning af bogen i Adobe Indesign. Det kan lyde udfordrende, men jeg kan berolige dig med, at det er nemmere end det lyder. Alle kan lære det.

E-bog - opsætning i Indesign. Med bookmarks-, hyperlink- og book-vinduer.

E-bog – opsætning i InDesign. Med bookmarks-, hyperlink- og book-vinduer.


Lave en bog Læs også: Skal du lave en bog? | Brug disse 20 funktioner og få styr på din bogproduktion


Få en gratis ebog, af en af dine udgivelser | tjen penge på ebogen eller skab glæde ved at give den som kundegave.  Læs også: Disse 11 fordele får du med en ebog


Brug InDesigns muligheder for at lave din e-bog hurtigt ved at:

  • søge efter hyperlink og nemt konverterer dem til klikbare links i din e-bog.
  • oprette klikbare stikord, ved at markerer de ord der skal være stikord, og generer derefter hele stikordsregistret automatisk
  • genererer ikke bare en klikbar indholdsfortegnelse, men lav samtidig med en klikbar bookmarks-indholdsfortegnelse. Det kan du gøre ved at oprette overskriftformats niveauer (paragraph styles) og derefter generer begge indholdsfortegnelser samtidig.

Når alt er sat, inkl. eventuelle videoer og lyde, og bogen/udgivelsen er sat rigtigt, kan du nemt lave en fuldstændig færdig pdf e-bog med forside. Det kan du gøre ved blot at eksportere den direkte fra InDesign. Er der senere rettelser i din publikation, kan du nemt og sikkert lave en ny e-bog.

Skærmbillede af pdf e-bog vist i Adobe Acrobat. Med klikbar bookmarks-indholdsfortegnelse i venstre side.

Skærmbillede af pdf e-bog vist i Adobe Acrobat. Med klikbar bookmarks-indholdsfortegnelse i venstre side, som gør det nemt for brugeren at finde rundt i e-bogen.


Katalog | Et katalog er en effektiv måde at vise og fortæller om en virksomheds effektivitet, resultater og succes.  Se også DanPilots e-bog:   Katalog | Sådan viser DanPilot de tager ansvar og skaber sikkerhed


 

Sådan gør du når din e-bog skal konverteres til en hjemmeside

Det kan  være udfordrende for nogle web-systemer, når pdf’en konverteres til at blive vist på på en hjemmeside.

Ofte kan det give udfordringer hvis vektor-grafik optræder i pdf’en  og pdf’en er lavet med flere lag. Grafikken kan blive vist forkert med forkerte fonte og farver og kan i værste fald ikke blive vist. Begge dele kan der også nemt gøres noget ved. Løsningen er at lave vektor-grafik om til bitmap-grafik og lave kun et lag i pdf’en.

Du kan vælge at lave al vektorgrafik om til bitmap manuelt. Men hvis du også skal bruge materialet til tryk, kan jeg kun anbefale dig at du laver det hele som vektorgrafik og i flere lag. Løsningen er at opsætte et automatisk pdf-workflow via Enfocus Pitstop Server. Læs mere om det her: Pdf tjek/korrektion | sådan gør du det sikkert og automatisk

Når det er sat rigtigt op kører det sikkert og helt af sig selv. Du skal blot lægge din pdf i en stifinder-mappe. Kort efter kan du hente din genereret pdf ud af en anden mappe, hvor vektorgrafikken er konverteret til bitmap og der er kun et lag i pdf’en – samtidig med at al tekst bibeholdes som tekst.

E-bog - Pdf konverteret til hjemmeside. Også kendt som en bladre-pdf. Med klikbar indholdsfortegnelse, her på venstresiden. Og med klikbare hyperlinks i boksen.

E-bog – Pdf konverteret til hjemmeside. Også kendt som en bladre-pdf. Med klikbar indholdsfortegnelse, her på venstresiden. Og med klikbare hyperlinks i boksen.


 Freelance grafiker | Stil krav til din freelance grafiker og få eksklusive produkter til tiden.  Læs også: Freelance grafiker | Sådan sikrer du dig at din grafiker er god


Hvad har du gjort for at sikre dig mod akutte grafisk tekniske produktionsfejl?

Sikre dig og få besked om faglig viden, til at undgå tekniske fejl i jeres grafiske produktion.

Sikre dig og tilmeld dig nyhedsbrevet. Få besked hver gang der er ny faglig viden, om det tekniske i grafisk produktion.

Dette nyhedsbrev er specifikt målrettet til jer, der:
• Har uddannelse, ansættelse, erfaring eller interesse i grafisk produktion og visuel kommunikation
• Er i tvivl om hvordan I teknisk skal producere jeres trykte eller digitale materiale
• Har måttet kassere trykt materiale på grund af tekniske produktionsfejl og frygter at levere for sent
• Er usikre og utrygge ved, at tjekke jeres pdf-filer og at sende dem til tryk, fordi I frygter der er fejl i dem
• Nogle gange føler ubehag og er stressede over at lave grafiske opgaver i sidste øjeblik
• Vil spare tid og penge ved at få faglig viden direkte i jeres mail indbakke og undgå tvivl, fejl, frygt og stress.


Se alle blogindlæg her

Læs de seneste blogindlæg:


Del med andre: Facebooktwitterlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Laver I grafisk materiale til jer selv eller andre?:

Hvad har I gjort for at sikre jer mod akutte tekniske fejl?

Grafisk Brandslukning™ – Grafisk produktionsforståelse – Materialetjek

Lige nu kan I sikre jer og få specialist support, i form af akut råd og vejledning til det tekniske, når I laver grafisk materiale og akut tjek af jeres pdf-filer.

I skal blot …

  1. tilmelde jer nyhedsbrevet herunder  og derefter
  2. kontakte mig på telefon 44 102 112 og få løst jeres udfordringer.