Madfotografering – sikre kvalitets tips
Så er der dømt store madlavning- og photo shoot marathon! Her under er et meget lille udvalg af billeder fra en weekend i madens tegn hvor det blev til mere end 200 unikke optagelser. Og madfotograferings tips til din egen madfotografering!
27 forskellige opskrifter blev lavet på kokkeskolen i Slagelse, hvor 4 kokke en hel weekend ikke lavede andet end mad og mad og så lige lidt mere mad.
Jeg havde æren af at forevige det hele. Der skulle tages billeder af ingredienser til de enkelte retter, forskellige steps og teknikker i processen og endelig af de færdige anretninger.
Billederne er blevet brugt i Gastronom, som er Fagets bog. En fagbog mad-bibel der i denne 5. udgave, er på hele 700 sider, som jeg også atter har haft æren og fornøjelsen af at designe og sætte.
Herunder kommer fire billeder og så er det tid for de gratis madfotograferings-tips!
Madfotografering – tips til sikre kvalitets fotooptagelser
- Billeder er taget meget oplyste med blitslamper, og taget med stor dybdeskarphed. Derved træder de enkelte detaljer tydeligt frem. Derved kan læseren/eleven nemt se hvad der er på billederne.
- Fotoudstyret blev sat op så kun udstyrets lys ramte der hvor billederne blev taget. Det gjorde det uafhængigt af udefrakommende lys, såsom fx solen. Det havde også den fordel at den indstillede gråtone kunne holdes i alle dele af billedet. Optagelserne blev ikke uheldigt påvirket af fx gulligt lys fra lysstofrør.
- Billederne blev taget på en helt hvid baggrund, så der er ro og fokus på motivet.
- Optagelserne blev taget med filformatet RAW der sikrer at du får optimale billedjusterings muligheder og undgår jpg-komprimeringsstøj.
- Optagelsesindstillinger på kameraet var sat på manuelt, med bl.a. fast blænde, lukker og iso. Dette for at sikre ens belysning på alle billeder.
- Belysningen og kameraindstillinger blev sat, så der var et ganske svagt punkt i højlyset. Derved kan højlyset fortsat justeres, så punktet kan gøres kraftigere. Eller nemt helt fjernes med fx en helt hvid baggrund som resultat, som i anretningen længere oppe i indlægget.
- Med den samme mængde lys og samme optagelses indstillinger, kunne alle billeder justeres efterfølgende med den samme indstilling.
- På grund af de mange optagelser, blev der på billederne sat opskriftsnumre ind på selve optagelsen. Dette for nemt efterfølgende at kunne sortere billederne.
- Billederne blev taget med farverne en anelse nedtonet. Det giver et bedre slutresultat efterfølgende at skrue op end ned for farverne. Er farverne først brændt ud, lige som i højlyset, er det svært at ændre på spillet i farverne.
Er du i tvivl om noget med din egen madfotografering?
Kunne du bruge noget hjælp til når du selv fotograferer din egen mad eller er der noget du er i tvivl om? – Måske du gerne vil have flere kvalitets madfotografering tips? – Så ring helt uforpligtende til mig på 44 102 112 eller kontakt mig på kontakt@grapida.dk. eller brug min kontaktformular.