E-bog på en nem og sikker måde
Får du af og til lavet en publikation, eksempelvis en bog, et katalog, et magasin eller en brochure? Måske du selv har lavet en publikation? Og kunne du eksempelvis tænke dig at give eller sælge en e-bog af publikationen til en kunde, eller lave en e-bog for en kunde? Læs her om, hvor nemt og sikkert det er at lave en:
E-bog, eller en digital-bog er som oftest en digital udgave af en almindelig papirbog eller anden trykt publikation. Det er typisk en interaktiv pdf (hent her) eller en pdf, konverteret til en hjemmeside (klik her). Laver du materialet til din trykte publikation rigtigt fra starten af, er det:
- for det første nemt at lave ebog’en efterfølgende, men også nemt og sikkert derefter…
- at lave en ny udgave af e-bog’en, efter eksempelvis rettelser.
Ved at gøre tingene rigtigt fra start af, er det minimalt af ekstra tid det tager, i forbindelse med at lave publikationen, at gøre klar til at lave en e-bog. Derved sparer du tid, fremfor at lave alle de interaktive ting manuelt i selve pdf’en.
Hvis du laver de interaktive funktioner manuelt i pdf’en er du nødt til at lave alle funktionerne om igen, for hver gang der er rettelser i publikationen. Det tager lang tid at lave og du risikerer nemt at lave fejl og glemme noget. Alt det undgår du ved at lave din e-bog på den rigtige og tilmed nemme og sikre måde. Det kan du læse mere om, lige herunder afstemningen.
Hvis dit udgangspunkt er en pdf-fil du skal have lavet til en e-bog, er der hjælp at hente længere nede i indlægget.
E-bog på den nemme og sikre måde, kort fortalt
1. Sæt din publikation i InDesign og brug InDesigns automatiske funktioner til at lave de interaktive funktioner med. På samme måde kan du tilføje de funktioner der gør din publikation tilgængelig/webtilgængelig.
2. Eksporter din publikation fra InDesign og din e-bog er færdig.
Fokus er på det tekniske i nedenstående og tager udgangspunkt i sætning af bogen i Adobe Indesign. Det kan lyde udfordrende, men jeg kan berolige dig med, at det er nemmere end det lyder. Alle kan lære det, evt. via denne mulighed for hjælp.
OBS: Vigtigt at være opmærksom på allerede i dag: Der kommer nye Tilgængelighedskrav fra 2025
Fra 2025 er der lovkrav om at bl.a. e-bøger, både i pdf- og e-pub formater, skal være tilgængelige for handicappede. Det kan fx være svagtseende eller blinde der via tekniske hjælpemidler skal kunne få læst indholdet op. Det stiller nogle større tekniske krav til opbygningen af e-bøger til den tid. Grunden til at det allerede er vigtigt at være opmærksom nu på er at loven lægger op til at også udgivelser fra før 2025, kan komme til også at skulle leve op til disse krav.
Det er lidt løst beskrevet hvilke udgivelser der eventuelt bliver omfattet af det. Det kan være, at der vil blive taget hensyn til om det bliver for omkostningsdyrt med udgivelser bagudrettet.
Vil du dog være på den sikre side, vil jeg anbefale at du allerede nu, sørger for at gøre dine e-bøger tilgængelige. På den måde risikerer du ikke at skulle lave mange udgivelser om og du er sikker på ikke at få påtaler og bøder.
Læs også: Disse 11 fordele får du med en ebog
Brug InDesigns muligheder for at lave din e-bog hurtigt ved at:
- Søge efter hyperlink og nemt konverterer dem til klikbare links i din e-bog.
- Oprette klikbare stikord, ved at markere de ord der skal være stikord, og derefter generer hele stikordsregistret automatisk.
- Genererer ikke bare en klikbar indholdsfortegnelse, men lav samtidig med en klikbar bookmarks-indholdsfortegnelse. Det kan du gøre ved at oprette overskriftformats niveauer (paragraph styles) og derefter generer begge indholdsfortegnelser samtidig.
- I forhold til tilgængelighedskrav, er det en god ide fra start af, at mærke indholdet i din InDesign opsætning op, til brug i din e-bog.
Når alt er sat, inkl. eventuelle videoer og lyde, og bogen/udgivelsen er sat rigtigt, kan du nemt lave en fuldstændig færdig pdf- og/eller epub e-bog med forside. Det kan du gøre ved blot at eksportere den direkte fra InDesign. Er der senere rettelser i din publikation, kan du lave rettelserne i InDesign, og derefter hurtigt lave en ny e-bog.
Det var en kort gennemgang af hvordan du kan lave en e-bog ved hjælp af Adobe InDesign. Jeg er ved at udvikle step-til-step guider til at lave en e-bog af din udgivelse. Du kan herunder skrive dig op til at få besked når de er klar.
Længere nede i indlægget er der også viden om hvordan du undgår usikkerhed, frustrationer og fejl når du skal lave en e-bog af din udgivelse.
Step-til-step guider til at lave en e-bog er under udvikling
Få besked når step-til-step guider til at lave en e-bog er klar til dig.
Du skal blot indtaste din e-mail adresse i det første felt og meget gerne ville slags guide du gerne vil have i det andet felt.
Er du fortsat i tvivl om hvordan du skal lave en e-bog?
Få at vide, hvordan du kan sikre dig mod fejl, når du fremstiller eller planlægger grafisk materiale til dig selv eller andre. Få fx hjælp på mail og/eller telefon til at lave en e-bog. Du kan få mere at vide her, hvordan du undgår fejl.
Bliv sikret mod fejl med Grafisk Brandslukning™. Føl dig tryg med det samme. Ring til 44 102 112.
Sådan får du en færdig e-bog af din udgivelse og undgår usikkerhed, frustrationer og tekniske fejl
Læser du dette indlæg enten fordi:
- du allerede har lavet din udgivelse i fx Word og skal selv lave en e-bog, eller …
- du har en pdf-fil du selv vil lave til en e-bog, eller …
- du har en InDesign-fil, du selv vil lave til en e-bog?
Du vil gerne lave en e-bog ud fra dit materiale.
Du søger derfor viden om hvordan du laver din Word-, pdf- eller InDesign-fil om til en e-bog. Du begynder måske at opdage at det kan tage rigtig lang tid at finde ud hvordan du gør det. Dernæst kan det være svært at overskue at lave den, fordi det bliver for teknisk. I virkeligheden vil du bare have den lavet hurtigt, så du kan give den som gave eller sælge den.
Har du overvejet om det bedre kan svare sig for dig at få en professionel til at spare dig for alle problemerne og utrygheden?
Tilbud: Spar tid og undgå fejl og problemer
Du kan spare rigtig meget tid og frustrationer og undgå at lave fejl, ved at lade en professionel sørge for det.
Gør det derfor i stedet for nemt for dig selv:
Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig med at lave en færdig e-bog af en udgivelse du selv har fremstillet eller fået fremstillet. Send blot dit materiale til mig. Så laver jeg din e-bog til dig.
Følgende formater kan bruges som udgangspunkt: PDF, Word og InDesign.
Formater du kan få leveret i: PDF e-bog og EPUB e-bog
Pris: 399,- kr. ex moms.
Kontakt mig, Stig Bing på telefon 44 102 112 eller skriv til kontakt@grapida.dk og få mere at vide om at få en e-bog af din udgivelse. Du kan også booke en tid.
Vil du have en GRATIS e-bog af din udgivelse?
Du kan få en gratis e-bog ved blot at lade mig opsætte og fremstille din udgivelse. Det følger altid en PDF e-bog og/eller en EPUB e-bog med når jeg fremstiller bøger og publikationer.
Dim gratis e-bog vil selvfølgelig leve op til de kommende lovkrav om at være tilgængelige for fx svagtseende.
Se også DanPilots e-bog: Katalog | Sådan viser DanPilot de tager ansvar og skaber sikkerhed
Sådan gør du når din e-bog skal konverteres til en bladre-pdf/hjemmeside
Det kan være udfordrende for nogle web-systemer, når pdf’en konverteres til at blive vist på på en hjemmeside.
Ofte kan det give udfordringer hvis vektor-grafik optræder i pdf’en og pdf’en er lavet med flere lag. Grafikken kan blive vist forkert med forkerte fonte og farver og kan i værste fald ikke blive vist. Begge dele kan der også nemt gøres noget ved. Løsningen er at lave vektor-grafik om til bitmap-grafik og lave kun et lag i pdf’en.
Du kan vælge at lave al vektorgrafik om til bitmap manuelt. Men hvis du også skal bruge materialet til tryk, kan jeg kun anbefale dig at du laver det hele som vektorgrafik og i flere lag. Løsningen er at opsætte et automatisk pdf-workflow via Enfocus Pitstop Server. Læs mere om det her: Pdf tjek/korrektion | sådan gør du det sikkert og automatisk
Når det er sat rigtigt op kører det sikkert og helt af sig selv. Du skal blot lægge din pdf i en stifinder-mappe. Kort efter kan du hente din genereret pdf ud af en anden mappe, hvor vektorgrafikken er konverteret til bitmap og der er kun et lag i pdf’en – samtidig med at al tekst bibeholdes som tekst.
Læs også: Freelance grafiker | Sådan sikrer du dig at din grafiker er god
Få mere gratis viden i disse blogindlæg
Plakater til Psykiatrien I Region Syddanmark
Psykiatrien I Region Syddanmark nye intranet, som Grapida har leveret mere end 150 ikoner til, ønskede en iøjnefaldende intern plakatkampagne. Samtidig med skulle designet også følge Region Syddanmarks designlinje. Del indhold
VM Cross Triatlon | Svendborg var vært bag det store arrangement
VM Cross Triatlon | Svendborg – Her kan du se en masse billeder fra arrangmentet, der blev perfekt afviklet og Svendborg fik vist sig fra sin skønneste side. Vejret var perfekt, med sol uden det blev for varmt, med en svag brise. De eneste der kom i “modvind” var svømmerne, da de var på udvejen…
Fotos taget med smartphone, kan de bruges professionelt?
77,3 procent af danskerne har en smartphone. Det er verdensrekord blandt alle verdens lande! Med disse smartphones bliver der taget rigtig mange fotos bare i Danmark og det giver brugeren mulighed for, billigt og nemt, at tage sine egne fotos. Følger kvaliteten så med og kan fotos taget med smartphone bruges professionelt? – I et…
Bliv klogere på markedsføring og grafisk fremstilling
Gå ikke glip af mere gratis viden om visuel kommunikation og grafisk materiale fremstilling
Få tips og tricks med viden om visuel kommunikation
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og gå ikke glip af at få at vide, når der er flere gratis tips og tricks med viden om visuel kommunikation. Bliv også klogere på grafisk materiale-, fotos – og markedsførings fremstilling.
Du kan ALTID melde fra igen.